Home
Bistro "De Eerste Aanleg" Nieuwkoop
 
De Gouden Pollepel!

De Gouden Pollepel!

Op woensdag 6 januari 2010 heeft u in het Algemeen Dagblad de recensie kunnen lezen van Hans Pfauth in ADGroeneHart.

Hij bracht een bezoek aan de bistro in het kader van de culinaire competitie "De Gouden Pollepel" en zijn oordeel was een mooie 8+, dit zette De Eerste Aanleg op een gedeelde derde plaats en dat is iets om trots op te zijn!

We citeren enkele stukjes uit zijn beoordeling; "Bij De Eerste Aanleg belanden we op een drukbeklante maandagavond. De vriendelijke en attente gastvrouw bedient de eters in haar eentje."

"De eerste keuze valt op de salade met eendeborst. Die is lekker en goed op temperatuur. Erbij wat gemengde salade, rode bessen en qua smaak en hoeveelheid prima gedoseerde sinasappeldressing. De gegrilde coquilles liggen in een St. Jacobsschelp op een bedje van zeekraal. De garing is in orde. De entourage van zalmeitjes en partjes citroen en komkommer ziet er leuk uit. Beide voorgerecht munten niet uit in orginaliteit, maar zijn wel goed bereid."

"De hertenbiefstuk is heerlijk mals."

"Bij de desserts kiezen we voor 'de specialiteit van de kok' ofwel cacaopeperbrûlée. Het bittertje van de cacao combineert uitstekend met de peper. De toplaag is warm, daaronder is het koud, zoals het hoort. Verder slagroom met partjes aardbei en een beetje peper. Lekker!"

 
De Eerste Aanleg

De Eerste Aanleg

Volgens de papieren dateert het oudste gebouw (de huidige bistro) uit het jaar 1746.

Wanneer u zich dit beseft, bekijkt u de scheef lopende vloer of het scheef lopende plafond misschien met heel andere  ogen :)

 
Toon & Cor

Hoewel de oudere foto's de indruk geven dat het wellicht een boerderij zou kunnen zijn geweest is hier feitelijk niets over bekend, het is wel een gegeven dat "De Eerste Aanleg" vroeger dienst heeft gedaan als herberg. Dit is zeer passend bij de geschiedenis van de familie Aartman.

Toon Aartman en zijn vrouw Cor Aartman-de Bruin namen in 1949 hun intrek in "De Eerste Aanleg" en begonnen daarmee hun leven in de horeca. "Tante Cor" zorgde overdag voor de gasten in het café en nadat Toon zijn werk als heier erop had zitten voor de dag nam hij het van haar over.

 
Gé & Ans

In 1984 namen Gé Aartman en zijn vrouw Ans de taak over en zetten sindsdien het familiebedrijf voort.

Na enkele jaren besloten zij om activiteiten naast het cafébedrijf te gaan voeren. Zodoende hebben ze in 1990 een zaal aangebouwd voor diners, bruiloften, recepties en feesten. Vanwege de aanhoudende vraag naar ruimte voor nog grotere gezelschappen, hebben Gé & Ans in 1996 deze zaal verder uitgebreid. 

In wat tegenwoordig bekend staat als "Zaal 't Turfschip" verzorgen zij inmiddels, naar volle tevredenheid, al vele jaren de meest uiteenlopende diners, bijeenkomsten en feesten tot maximaal 150 personen.

 
De laatste bon!

Met een derde generatie die zich aandient om in het familiebedrijf een plaats in te nemen, te weten dochter Caroline, kunnen Gé & Ans zich gaan richten op de toekomst.

Zij nemen de uitdaging aan om Het Parochiehuis in Nieuwkoop, gelegen aan de Dorpsstraat, toe te voegen aan hun aanbod van locaties. Vervolgens vindt er een andere grote verandering plaats.

In het vijfentwintigste jaar na hun intrede in "De Eerste Aanleg" besluiten Gé & Ans het café te sluiten en het pand om te toveren tot een gezellige bistro. Op zondag 13 april 2009 schrijven ze de laatste bon voor "café De Eerste Aanleg" en rond Moederdag in mei 2009 opent de bistro haar deuren.

 
Caroline

Op 17 oktober 2009 vierde de familie Aartman het 60-jarig bestaan van "De Eerste Aanleg" met een spetterende avond in 't Turfschip. Aan Caroline is het nu om de komende jaren vervolg te geven aan wat in 1949 is ingezet door haar grootouders en daarna met veel passie en inzet door haar ouders is voortgezet en uitgebreid.

Ondertussen zijn Gé & Ans zelf nog volop in het bedrijf werkzaam. U kunt nog steeds bij hen terecht voor het organiseren van een geheel verzorgd samenzijn, in welke grootte of vorm dan ook!